מחקרים על אומגה 3

מחקרים על אומגה 3


חולים בסכרת סוג 2 נמצאים בסיכון גבוה למחלות לב.

העשרה תזונתית בשמן דגים ידועה בהפחתת רמות הטריגליצרידים בדם אולם ההשפעה על רמות הכולסטרול והבקרה הגליצמית אינם מבוססים דיים.

מטרת המחקר היתה לקבוע באיזו מידה העשרה תזונתית בשמן דגים משפיע על פרמטרים אלו.

המחקר היה מחקר מטה-אנליטי שבו נאספו כל המחקרים המבוקרים בתחום זה ונמצאו 18 מחקרים כאלה שכללו יחדו 823 מטופלים לתקופה של 12 שבועות לפחות.

המינונים של שמן הדגים נעו בין 3 ל-18 גרם ליום.

הממצאים הראו שההעשרה תזונתית בשמן דגים בחולי סכרת סוג 2 מפחיתה רמות הטריגליצרידים בדם אך מעלה רמות הכולסטרול הרע LDL.


אומגה 3 מצמח המרווה תורמת ללב האדם.

עדויות של צרכנים באומגה 3 משמן המרווה לחץ כאן






לחץ דם גבוה - צריכת חומצה אלפא-לינולנית נמצאה שקשורה במחלות עורקי הלב.



מחקר שנערך על 6250 אנשים בגיל העמידה במשך 10.5 שנים הראה ששיעור התמותה ממחלת לב היה ביחס הפוך לצריכת החומצה הלינולנית ((ALA.

במחקר אחר הקרוי מחקר האחיות שכלל 76283 נשים ומחקר שכלל 43757 בעלי מקצוע חופשיים ובריאים הראו שהחומצה הלינולנית הייתה הפקטור היחידי שהגן בפני מוות ממחלת לב.
במחקר נוסף הקרוי מחקר "ליאון" נערך מעקב אחר חולי לב, 600 במספר, ונמצא שהייתה ירידה של 70% בתמותה בקרב חולים שרמת החומצה הלינולנית בדמם הייתה גבוהה.
מחקר אחר שכלל 120 חולי לב ו-98 בריאים ששימשו כקבוצת ביקורת , ניתן שמן צמחי בעל תכולה גבוהה של חומצה אלפא לינולנית נימצא שכעבור שנה אחת בלבד חלה ירידה משמעותית בהתקפי לב ובתמותה בקרב אלו שנטלו את השמן הצמחי.

מחקר נוסף הקרוי "מחקר הלב המשפחתי" שנערך בארצות הברית וכלל 4406 משתתפים הראה שככול שצריכת החומצה הייתה גבוהה יותר כן פחתו התקפי הלב הן בגברים והן בנשים.


בפינלנד בה שיעור התקפי הלב היה מהגבוהים בעולם אימצו רשויות הבריאות שם אסטרטגיה תזונתית ייחודית במטרה לשנות את התופעה. השינוי היה מבוסס במהותו על מעבר לשימוש בשמן קנולה העשיר בחומצה לינולנית ונימצא שבמשך 25 שנות מעקב פחתה התמותה ב-65% בכלל האוכלוסיה הפינית ובשיעור של 65% בקרב גברים בגילאי 40-50.

המסקנה החד משמעית מצבר המחקרים הללו היא שצריכה גבוהה של חומצה אלפא לינולנית הוא כנראה הפקטור המשמעותי ביותר בהגנה מפני מחלות לב ותמותה מהן.


מידע מוגבל קיים לגבי השפעת צריכתה על יתר לחץ דם. במחקר המשפחות שכלל 4594 משתתפים לבנים בגילאי 25-93 נבחנה ההשפעה של החומצה האלפא-לינולנית על שכיחות יתר לחץ דם והלחץ הסיסטולי של הלב במנוחה.

הצריכה היומית של החומצה בקרב הגברים היתה בממוצע 810 מיליגרם ובקרב הנשים 690 מיליגרם.

רמת החומצה הלינולנית בתפריט היומי היתה ביחס הפוך ללחץ הסיסטולי של הלב במנוחה וללחץ הדם.

לא נמצא כל קשר בפרמטרים אלו עם חומצת אומגה-6, החומצה הלינולאית.

מסקנות המחקר שצריכת חומצת שומן אומגה 3 אלפא-לינולנית קשורה בירידה בשכיחות של יתר לחץ דם ולחץ דם סיסטולי של הלב.

אומגה 3 מצמח המרווה תורמת למוח האדם.


המוח הוא אבר מורכב ותפקודיו תלויים ברכיבים המצויים במזון.

ויסות רמות הגלוקוז בדם משפר את האיכות ואורך הזמן של היכולות האינטלקטואליות.

הרכב חומצות אמינו בחלבונים הנאכלים חשוב למבנה המתווכים העצביים כאשר החומצה האמינית טריפטופן היא החשובה ביותר.

חומצות השומן מסוג אומגה-3 הוכחו כחשובות וחיוניות למבנה ותפקוד המוח.

הוראה שמחסור בחומצה אלפא-לינולנית (ALA) פוגעת בהתפתחות המוח. כן הוראה שנוכחות חומצות שומן מסוג אומגה-3 בפורמולות תחליפי החלב לתינוקות תורמות להתפתחות תקינה של הראיה, המוח והיכולות האינטלקטואליות.

ברזל חיוני לתהליכי אוקסיגנציה במוח ולסינתזת נוירוטרנסמיטרים.
יוד המסופק על ידי בלוטת המגן מבטיחה חילוף חומרים תקין בתאי המוח.
מנגן ואבץ משתתפים במערכות אנזימתיות המגינות בפני רדיקלים חופשיים. ויטמין B12 מונע דמנטיה וקשור יחד עם ויטמין B6 בייצור נוירוטרנסמיטורים.

קצות העצבים מכילים ריכוזים גבוהים של ויטמין C. ויטמין E חשוב למבנה ממברנות תאי העצב.

אומגה 3 מצמח המרווה תורמת להתפתחות העובר.

הסקירה מפרטת את הצריכה של אומגה-3 לנשים וכוללת את החומצה האלפא-לינולנית, EPA,DHA .

חומצות שומן מסוג אומגה-3, או מהמזון או מקפסולות מבטיחים שרקמות השומן של הנשים תהיינה רוויות בהן לצורך העובר המתפתח ברחם ועבור התינוק היונק.

זה מבטיח התפתחות מוחית וקוגניטיבית של התינוק המתפתח. נוכחות חומצות האומגה-3 בתפריט בזמן ההריון מאריכים מעט את משך ההריון אך גם משפרים את איכות ההריון.

חלב אם מכיל גם חומצה אלפא-לינולנית וגם DHA בניגוד ליונקים אחרים. מצבים כמו סכרת עשויים לשנות את פרופיל החומצות בחלב האם וכן בקרב צמחוניים, טבעונים ואלו הניזונים ממקרוביוטיקה.

כל שלושת חומצות השומן אומגה-3 חשובים מאד במניעת מחלות לב אצל נשים בכל גיל.

חומצות שומן אומגה-3 יכולות לעזור במניעת מחלות סרטן מסוימות בעיקר סרטן שד ומעי גס.

כמו כן מסיעות בהפחתת סיכון של דיכאון לאחר לידה, מניה-דפרסיה, דמנטיה כולל אלצהיימר, יתר לחץ דם, סכרת וניוון המקולה הקשורה בגיל.

חומצות שומן אומגה-3 עשויות להיטיב עם הסינדרום הווסתי ועם תופעת גלי החום בגיל המעבר של האשה.

הזנה בשמן צמחי עשיר בחומצת שומן אלפא-לינולנית ALA מעלה ריכוזי EPA ברקמות.

30 מתנדבים בריאים השתתפו בניסוי שכלל שתי קבוצות. קבוצה אחת כללה הזנה בשמן עתיר בחומצה אלפא-לינולנית (אומגה 3ALA ) ודל בחומצה לינולאית (אומגה-6). קבוצה שניה שמשה כקבוצת בקורת שתפריטה היה עשיר בחומצה לינולאית (אומגה 6) ודלה באלפא לינולנית (אומגה 3 )ALA, טיפוסי לדיאטה השכיחה במערב.

הניסוי נמשך 4 שבועות ובתום תקופה זו הוסף לתפריטם שמן דגים לתקופה של 4 שבועות נוספים.

בקבוצת הניסוי שקבלה שמן עתיר ALA ריכוז החומצה אלפא- לינולית (אומגה 3 ALA ) עלה ב-50% ואילו ריכוז ה-EPA עלה פי 2.5.

לאחר הוספת שמן הדגים ריכוז ה-EPA עלה בשתי הקבוצות אך הרבה יותר בקבוצת הניסוי שקבלה שמן עתיר ALA.

מסקנת החוקרים שהזנה בשמן עשיר בחומצת שומן אלפא-לינולנית מעלה ברקמות את רמות EPA לרמות המתקבלות ממתן שמן דגים.

עדויות של צרכנים מאומגה 3 משמן המרווה לחץ כאן



אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה